Toplak Zoltán

Interjú pecással – egy férfias szakmáról, egy egészségesen férfias életről

Toplak Zoltán - 2013-09-26 21:34 - 0 hozzászólás

mentőótóPecás természetes módon férfias, a legjobb értelemben átlag magyar ember. (Értsd: nem középszerű, viszont a nagy többséghez hasonlóan ő is értékes.) Vele beszélgettem.

Korábban mentőápolóként dolgoztál, meséld el, hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a komoly szakmával?

 Miután ifjú katonaviselt ember lettem, kb. fél évig édesapám mellett dolgoztam, egy vasipari vállalkozásnál. Egész jól kerestem, de nem igazán akartam ezt csinálni az életben.

Így, március közepén bejelentkeztem a munkanélküli hivatalba, 1 hét múlva felhívtak, hogy lenne egy állás a mentőknél. Elfogadtam, és április 1-én kezdtem. Megszerettem a szakmát, és ottmaradtam.

Mennyi időt töltöttél el mentőápolóként?

 Összesen 13 évig voltam mentőápoló.

Milyen egy átlag nap nagy vonalakban a mentősöknél?

 Egy átlagos nap a mentőknél úgy kezdődik, hogy váltás előtt 10-20 perccel érdemes beérni, nehogy kibasszál (hát ezt nem törlöm ki, annyira tetszik. Höhöhö. Azért az ilyen általános nem lesz. Zoli) a másikkal, akit leváltasz. Pl. Reggel, és este is 7 órakor van a váltás, és ha ki kell vonulni, mondjuk 6:40-kor 30 km-re, és sok a dolog a helyszínen, akkor a társad biztosan túlórázni fog, és később tud lelépni. Ha nincs riasztás, elfoglalod magad, amivel akarod. Nézed a TV-t, netezel, stb. Ha szól a csengő, akkor futsz a kocsihoz, és mész. Nagyjából ennyi.

Legvidámabb élményed?

 Azon kívül, hogy amikor az állomáson voltunk, és hülyéskedtünk? Mindig jó érzés volt, amikor a kezünk között született egy gyermek, vagy amikor egy reménytelennek látsz

 

 Sajnos volt egy pár, de erről nem szeretnék beszélni. Mindig nehéz volt, amikor valakit nem tudtunk megmenteni.

Milyen személyiségjegyekkel kell rendelkeznie egy mentőápolónak?

 Jó helyzetfelismerés, empátia, de ami a legfontosabb, hogy aki mentősnek szegődik, tudja és szeresse a szakmáját, ismerje fel a betegségek állapotait, tudjon alkalmazkodni kellemetlen helyzetekhez is.

Hogyan lehet jól megoldani pl. egy életveszélyben lévő balesetes ellátását? (Hogyan küzdesz meg a stresszel?)

 Ez nagyon egyszerű. Csinálni kell a dolgodat. Félre kell tenni az érzelmeket, és a beteggel kell törődni. Gondolkodni, hogy mit tehetsz még annak érdekében, hogy neki jobb legyen. Vannak protokollok, amivel én egyáltalán nem értettem és nem is értek egyet, a mai napig. Egy tapasztalt mentőápoló mindig tudja, mit tegyen. Mint minden másban, itt is fontos a józan ész! (Jujj, de tetszett ez az utolsó mondat! Az a bizonyos józan, paraszti! Minden igazán kreatív dolog alapja. Zoli)

Horgászat, egy férfias sport. Írsz róluk a Férfiak Lapjában, itt csak annyit kérdezek, mik a terveid? Van egy honlapotok is, ha jól tudom.

 A horgászatot én nem kimondottam nevezném férfias sportnak. Inkább szenvedélynek, hobbinak. Erről már írtam, nem akarom ismételni magamat. Az idei terveim ugyanazok, mint minden évben. Nagy lelkesedéssel várom a tavaszt. Szeretnék sok halat fogniJ

A honlapunk a harcsahorgászatról, azon belül, a harcsák fészekről való megfogásáról szól. Ezt nem részletezném,akit érdekel a téma, látogasson el a www.harcsahorgasziskola.hu weboldalra.

Család. Milyen a párkapcsolatod, hogyan oldjátok meg a nehézségeket, mit szeretsz legjobban a párodban?

 A páromban a legjobban azt szeretem, hogy a párom.  Erről most oldalakat lehetne írni, lényeg, hogy Ő az igazi, szeretem őt, Ő is engem, és remekül működik a házasságunk. Ebből következik, hogy vannak ugyan problémák időnként – mint minden kapcsolatban – de meg tudjuk oldani őket.

 

Köszönöm szépen az interjút! Aranyos, bár magadba, életedbe bepillantást nem nagyon engedő válaszokat adtál. Nem baj ez, nem mindenki szereti beavatni a nagyközönséget abba, aki, ami, amiről éppen szól az élete. Ez a szemérmesség is nagyon szép. Örülök így is, hogy vállaltad a feladatot.

Zoli


Címkék: , , ,

A cikk megjelent a Férfiszellem rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Keresők dala
Hát fiúk, lányok, és főleg: Tankcsapda! Legalább benéztetek hozzánk. Az igazi kereső megnézi a mi portékánk, és legfeljebb továbbmegy, nem köszönöm, e...
Munka mentsvár
Hallhattuk már többször, hogy nyaralások idején döbbennek rá sokan, amikor a párjukkal töltenek több időt, hogy mégis jó dolog a hétköznapokon elvonul...
Mi az, hogy: Tiszta Szenvedély?
Mutatom, nem mondom. Igen, ő az a férfi, akit (lásd eggyel korábbi cikk) Hevesi Krisztina kitüntetett a szerelmével, szeretetével és hűségével. Még a ...
Létezik-e barátság férfi és nő között? És ha igen, miért nem?
Mikor szimpatikus számunkra egy ember (nőnek férfi, férfinek nő) mi miatt találjuk szimpatikusnak?   Első körben a fizikai testét l...


[facebookall_comments]
Hozzászólások (0) Hivatkozások (0)

Még nincsenek hozzászólások.


Szólj hozzá Te is!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Férfiak Lapja

Kedves olvasó, ez itt a Férfiak Lapja. Leginkább férfiaknak szól, de nem csak. Igyekszünk olyan témákat keresni, ami érdekli a ma férfiait, és hasznos is a számukra. Hatalom, pénz, szex. Hogy a sztereotípiákkal kezdjem. De család, hit, és érzések is. Férfihobbik. Feminizmus és antifeminizmus. Nők, ahogyan ők látják magukat. Nők, ahogy mi látjuk őket. Erő, szabadon és vadul – mégis mederbe terelve, és szükségtelenül nem ártón. Nagyon fontos, hogy a lap amatőr. Szeretnénk élvezni, amit csinálunk, és szerzőink legtöbbje egyelőre a levélírásban profi. De lelkesek, és tenni akarnak ebben az értékvesztett világban. Hiszünk a karizma erejében, abban, ami belülről jön, őszintén, hittel. Kell a tudatosság, a szervezettség, és igen: némi profizmus is. Mi igyekezni fogunk.