Toplak Zoltán

Változni kell az Egyháznak

Toplak Zoltán - 2014-02-06 22:10 - 0 hozzászólás

Én most speciálisan a Katolikus Egyházról írok. Ebben élek, ezt ismerem.

Nagyon régóta elnőiesedett egyházunk. A férfiakat alig érinti meg, amit hirdetünk. Miért?

változni kell az egyháznak 1.

”Szép, ugye? De elég ódivatú is. Az is számít.”

Elfelejtettük mi a keresztény virtus, mi a Szentlélek, és mi a kötelességünk a világban élők felé. Szent Pál és társai még tudták. Városról városra jártak, prédikáltak és jeleket tettek. (Tett a Lélek általuk.) Az az ember még mert kockáztatni. Vállalta, hogy kinevetik, hogy megverik (ez többször megtörtént), hogy megölik. Vértanúként halt meg.

Hányszor emeljük fel a szavunkat az igazságtalanságok ellen, mi, egyházi férfiak? Tettünk valamit az abortuszok ellen? A feminista hazugságok ellen? (Családon Belüli Erőszakot 95%-ban férfiak követnek el nők és gyermekek ellen. Magyar Rendőrségi statisztikákkal lehet igazolni, hogy ez nem igaz.) Kiállunk az utakra hirdetni Krisztust? Megvédjük az ártatlant, (nem feltétlenül a gyengét!) ha bántják? Vannak ügyek, amelyek megérnek egy-két pofont. Hirdetjük az Egyház tanítását a világról, a gazdaságról, a média használatáról, a nőkről? Igényeljük egyházi vezetőinktől, hogy végre szülessen a mai világnak, és természetes férfiasságunknak megfelelő tanítás rólunk, férfiakról is?

változni kell az egyháznak 2.

”A békesség angyala”

Ma a férfiak sokasága él parázna, szenvedélybeteg, pénzimádó életet. Mit teszünk értük? Utánuk megyünk a pokol tornácára, ha ott vannak? Megtanulunk játszani a játékszabályaik szerint, hogy hitelesen hirdethessük nekik Krisztust? Beszélünk nekik a fegyverekről, a helyes önvédelemről, rendezünk olyan alkalmat, ahol biztonságosan tűzfegyverekkel bánhatnak? Becsüljük agresszív hajlamait, melyek eredendően az otthon és család védelmére fejlődtek ki? Rendezünk karate vagy bokszoktatást, hogy kifejlessze és uralja férfias késztetéseit, hogy edzett és bátor férfivá váljon? Építünk pályákat, ahol bátran vezethet gyorsan és technikásan, és nem veszélyeztet vele senkit? Megtanítjuk, hogyan bánjon a nőkkel, hogy sikerei legyenek? Miközben megmondjuk neki, hogy az igazi férfi ura önmagának és ösztöneinek is, és tud várni az első szexuális aktussal a házasságig. Elküldjük oda, ahol nagy a szükség, pl. árvíz sújtotta magyar területre, hogy bizonyítsa férfias rátermettségét, és eredendő segíteni vágyását? Lobbizunk a kormánynál, hogy az ilyen szolgálatot vállaló férfit támogassa, hogy bátran hátrahagyhassa azokra a napokra az övéit, a munkahelyét? Szervezünk alkalmat, közösséget, ahol megtanulhat vezetni és felelősséget hordozni? Cselekszünk végre, vagy csak imádkozunk, ápoljuk hagyományainkat, és ülünk a fenekünkön, csodára várva? Ha elindulunk az úton, történni fognak a csodák!

Egyetlen olyan példát ismerek, ahol elindult a változás, és az a közösség valóban növekszik. Ez a Férfisátor. A titka a férfias közösség, ahol tudják, mit jelent a férfias őszinteség, a bajtársias megbocsátás, és a bátor cselekvés. Szerintem ezért vonzó.

változni kell az egyháznak 3.

”Izgalmasnak tűnik, ugyan, de VESZÉLYES! És nem olyan jólesően bizsergető módon, hanem halálos értelemben. A viszály démona.”

Szerintem kihívás kell. Virtus kell. Barátság kell. Tanítás kell. Az kell, hogy érezze a férfi, szükség van rá, örülnek neki. Hogy érezze, itt szeretik, hogy férfias férfi akar lenni. Vezető, bátor hős, kezdeményező hadvezér. A fegyelmezett erő letéteményese, az alkotó munkás.

Egyik tagunk apák klubjának hívja a mi közösségünket, a Keresztény Férfiak Társaságát. A hideg ráz ki, valahányszor hallom. Mi a Férfiak Társasága vagyunk. Nem békés, jól táplált, szelíd és jólfésült apukáké. Igen, Apák és Családfők (inkább: leendő családfők, hála modern, túlliberalizált és emancipált társadalmunknak.) Oké, ez a mondat kicsit szélsőséges hangzású, de nem fejtem ki, mire is gondolok pontosan! Kérdezzetek! Én nem találom ki, mitől féltek, és mit nem értetek!

Vasjankók vagyunk, ha valaki olvasta Robert Bly híres könyvét.

De nem csak. Szeretjük a szelídséget is, a gyengédséget, megértést és megbocsátást. Mert nem terminátorok vagyunk, „csak” férfiak. Mert jó kirántani a kardot, de talán még jobb vérontás nélkül visszacsúsztatni a helyére. Jobb a kiengesztelődés az áldozatnál.

Szebb a békesség angyala a viszály démonánál.

 

Zoli

 


Címkék: , ,

A cikk megjelent a Lélek és hit rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


A keresztény metódus
Szóval az ezotéria, és számos – bocs, de – valláspótlék irány, sokszor azzal hódít (Müller Péter például azzal ajánlja egyik könyvét, ...
Müller Péter: Férfiélet, Női Sors - olvasói beszámoló
A borító. Nekem ez a kor (a francia udvart idézi, élvetegségével és kényelmes erkölcstelenségével) nem jön be, de a kép igen. Férfi diadalmas pózban, ...
Két zseni tanít Férfinek lenni. A költő és a művész.
Ha a vers után folytatódik a lejátszás, az nézze, akit érdekel. Politikai hírek, jobboldali nyafogás az Echo tévében, és hasonlók következnek. Nyafogá...
Beérett Szerelem
Álltam a piros lámpánál, és láttam a verőfényes tavaszi napsütésben két embert. Egy szatyrot vittek ketten, egy-egy fület fogva, apró léptekkel. Lassa...


[facebookall_comments]
Hozzászólások (0) Hivatkozások (0)

Még nincsenek hozzászólások.


Szólj hozzá Te is!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Férfiak Lapja

Kedves olvasó, ez itt a Férfiak Lapja. Leginkább férfiaknak szól, de nem csak. Igyekszünk olyan témákat keresni, ami érdekli a ma férfiait, és hasznos is a számukra. Hatalom, pénz, szex. Hogy a sztereotípiákkal kezdjem. De család, hit, és érzések is. Férfihobbik. Feminizmus és antifeminizmus. Nők, ahogyan ők látják magukat. Nők, ahogy mi látjuk őket. Erő, szabadon és vadul – mégis mederbe terelve, és szükségtelenül nem ártón. Nagyon fontos, hogy a lap amatőr. Szeretnénk élvezni, amit csinálunk, és szerzőink legtöbbje egyelőre a levélírásban profi. De lelkesek, és tenni akarnak ebben az értékvesztett világban. Hiszünk a karizma erejében, abban, ami belülről jön, őszintén, hittel. Kell a tudatosság, a szervezettség, és igen: némi profizmus is. Mi igyekezni fogunk.