Legyen Fiúk Világnapja!

apa3Alábbi petíciót a Valódi Egyenlőséget csoport indította egy új ünnep létrehozása céljából: legyen egy napja a fiúknak is! A petíció címzettje Kövér László, az Országgyűlés Elnöke.

„Indítványozza a Magyar Országgyűlés előtt a Fiúgyermekek Napjának bevezetését szeptember 15- re, illetve világnappá terjesztését az ENSZ-ben!

Az ENSZ, illetve gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF Október 11-én tartja a Lány gyermekek világnapját. Az ENSZ közgyűlésében 2011-ben Kanada indítványozta, hogy ezt a napot ismerjék el a Lány gyermekek világnapjaként, azzal a céllal, hogy minden évben legyen egy nap, amikor a figyelem a lányokra, és különösen azokra a nemi egyenlőtlenségekre irányul, melyek a lányokat sújtják.

A szervezetnél viszont a mai napig szó se esik a fiúgyermekekről, holott nemi egyenlőtlenségek sújtják a fiúkat is, például a gyermekkatonaság intézménye, a gyermekmunka vagy az egészségügyileg nem szükséges körülmetélés esetében.

Holott a nyugati kultúrkörben, beleértve hazánkat is, a fiúk családon belüli megítélése bizonyos esetekben szigorúbb, mint a lányoké például gyakrabban vállnak kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény áldozatává*. Holott számos plusz nehézséggel kell szembenézniük fiús, mozgékony, nehezebben koncentráló természetük miatt az iskolapadban, ami rontja az iskolai eredményességüket is. Holott feléjük, nemük alapján sokkal merevebb szerepelvárással él a társadalom, mint a lányok felé (családfenntartó, mindenképpen pénzkereső, feminin attitűdökkel szemben intolerancia, stb.).

Holott számos sztereotípia nehezíti az egészséges lelki fejlődésüket. Már kisfiúként is erőszakos, agresszív jellemvonásokat tulajdonítanak nekik sokan, megelőlegezve olyanokat is, amelyek valójában a felnőtt férfiak közül is csak egy elenyésző kisebbségre jellemzőek. Illetve mindenképpen jót tenne a fiúknak és a fiús családoknak, ha több pozitív figyelem esne a fiúgyermekekre.

Mindezek miatt tartom fontosnak, hogy legyen egy nap, szeptember 15 – e, amikor rájuk figyelünk. Kérem, írja alá ezt a petíciót!

*Egységes Rendőrségi és Ügyészségi Statisztika (1997-2002)”

Vélemény, hozzászólás?