A balek

Nem tudom, miért pont amellé a poros Volkswagen mellé kuporodott Anja (talán jól írom a nevét), a fiatal, bolgár cigányasszony és pont abban az Isten háta mögötti utcában. Honnan vette, hogy hamar össze fog koldulni elég pénzt magának?
Kérlelve a szemembe nézett, mikor elmentem mellette, és kész, úgy döntöttem, adok neki némi aprót. Igen, de 5 eurós volt a legkisebb pénzem. Jó, megkaphatja, igazán szép az alakja, arca kedves… (világos, ilyen szempontok alapján kell segítenünk embertársainkon, szó se róla). Nem hagyott csak úgy elmenni, a Bipa mindjárt zár, ma akciós a pelenka, két kis gyerek várja odahaza… Jó, menjünk, veszek pelenkát neki, legalább tudom, mire megy a pénz. Leizzadtam, mikor egy hatalmas csomag 25 eurós pelenkát vett a kezébe… „Nem, ez drága..” – kezdtem, de könyörgőn rám nézett (ó, egy szép nő, könyörögve a szemembe néz, patriarchális ösztönvilágom úgy olvadozott mint viasz a lángok között), és azt mondta: „De csak ez akciós”. Megvettem, tényleg akciós volt, csak 18 euróba került. Még jegyre kell pénz, Ebek-be utazik, ott a családja. Fogalmam nincs, hol van Ebek, ez Bécs egy része, vagy egy Bécs környéki falu, vagy rögtön Bulgáriába akar menni? Hamar kiderült, esélyem sincs ezt ellenőrizni, a nénim, a gondozottam vár vissza, én a Westbahnhofhoz nem tudom Anját elkísérni… „Olyan jó szíve van…” – mondta Anja. Gondolom, a magány, az tett be. A dicsérő, elismerő női szó utáni vágy. Kezébe nyomtam Anjának még 20 eurót (együtt ez már az 50-et súrolta) és búcsút intettem neki. Szorongatta a kezemet (kellemes, meleg érintése volt, azt hittem, el sem enged, és nem is bántam volna), és ment az útjára. Esther Villar rólam írhatta volna meg az Idomított férfi elején a nő lerobbant kocsiját megszerelő férfi történetét. Nagyon elégedett arccal nyugtáztam, micsoda barom vagyok. És tényleg. És mégis, ennek ellenére.
És mocskos szexista is. Ugyanezt egy férfinek (apának) esélye nem lett volna elérnie nálam. Talán csak ha régóta ismerem, és bízok benne.
Anja, Anja! Női alárendelődés, céltudatosság, fortély, kiszolgáltatottság, kockázat, bizalom és ősi játszmák. És a férfi megtesz mindent, amit a nő akar, sőt még jóval többet is.
Így megy ez, ilyen a világ. És én egy boldog balek vagyok benne.

Vélemény, hozzászólás?