Toplak Zoltán

Az emberi élet mélységéről és magasságáről, gyönyörűségéről és felelősségéről.

Toplak Zoltán - 2014-07-20 17:00 - 0 hozzászólás
Kálvária - a film

Kálvária – a film

Isten egyetlen pillanatra nem látszódik, mindvégig a háttérben marad. Nem történnek látványos csodák, mégis csodálatos és fájdalmas történésekkel van tele a film. Egy tisztes, segítőkész és értelmes pap, akit halálosan megfenyegetnek. Beszél híveivel, akik valójában mindennek nevezhetők, csak hívőnek nem. Értelmez, megért, elvisel. És az emberek bíznak benne, őszintén elmondják, mi áll köztük és Isten között, az érthetetlen igazságtalanságk, az embertelen mértékű fájdalom és kín a világban, amivel nem tudnak nem együttérezni, de ami porrá is zúzza gyenge bizalmukat, és a kín a saját lelkükben. Látszólag nincs eredménye, de a pap küzd, beszélget, látogat, megért. Gyóntat, kiszolgáltatja az Úr testét. S közben mindenki megy a saját feje után, kikérik, hogy inti őket, kinevetik, mert modern és szabados örömeik kábulatában élnek.
De történnek jó dolgok is, kétségbeesett lánya megbékél nála, és megerősödve megy el tőle, miközben mindketten megbocsátják a múlt sebeit egymásnak. A halála napját közeledni érző pap majdnem elmenekül, de a repülőtéren találkozik egy mélyen hívő asszonnyal, aki szeretett férjét veszítette el, balesetben. Senki le nem veheti Isten válláról a felelősséget. De a lelki összeroskadással küzdő asszony hisz, és minden percben tesz egy lépést előre. Ezek után az atya is vissza kell térjen, beteljesíteni a sorsát.
És meghal, mert egy beteg rendtársa sok évvel ezelőtt éveken át bántalmazott egy kisfiút szexuálisan. Őt szegezik keresztre más bűnéért. A tengerparton, pontosan egy héttel azután, hogy bejelentette Jack, a mélyen sebzett lelkű férfi, agyonlövi őt a tengerparton.
Hogy aztán a megölt plébános lánya (rendbe lépése előtt házas volt) látogassa meg őt a börtönben szemében a fájdalom és szeretet könnyeivel. Elvíve Jézus üzenetét egyetlen szó nélkül: “Kellesz, fiam! A fájdalommal együtt, amit okoztál. Magamba fogadtam sötétséged, most kérlek, fogadd magadba az én megbocsátó világosságom! És kezdd el tanulni az embert szeretés törvényeit. Akik közé téged is sorollak.”
Végig embereket használ Isten. Csupa-csupa embert. Az erejükön kívül semmi különös nem történik. CSAK kitartanak, CSAK megújulnak, CSAK szeretnek, CSAK szeretnek, CSAK HORDOZZÁK BETONSÚLYÚ LELKI KERESZTJEIKET. Tele van csodálatos dolgokkal a film, bár csoda, tényleg nem történik benne, egyetlen egy sem.

http://played.to/gfv0mr17kf8c

Brendan Gleeson, akit karakán, egyenes, férfias, mégis igazságszerető és sokszor mélyen érző karaktereiért már régen megszerettem.

Brendan Gleeson, akit karakán, egyenes, férfias, mégis igazságszerető és sokszor mélyen érző karaktereiért már régen megszerettem.

;-)

 

Zoli


Címkék: , , , , , , ,

A cikk megjelent a Lélek és hit rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


A keresztény metódus
Szóval az ezotéria, és számos – bocs, de – valláspótlék irány, sokszor azzal hódít (Müller Péter például azzal ajánlja egyik könyvét, ...
Hogyan teljesülnek vágyaink? Bölcsesség Ausztráliából.
A Tíz kenu egy népmese. Ötletesen, hitelesen elmesélve. Jól bemutatva, hogy az ember alaptermészete nem változik. Lényegében ugyanarra vágytunk ezer é...
Isten birodalma - A lelki és az anyagi világ
A Krisna-tudat (védikus filozófia) alapvetően két részre osztja a világmindenséget: a lelki és az anyagi világra. A lelki birodalomban számtalan, sajá...
A karma (cikk sorozat 3. rész)
2. rész folytatása   Karma – cselekvés, tett   Az ember rendelkezik samskarokkal (élményekkel) a tudatban, amit múlt életben, vag...


[facebookall_comments]
Hozzászólások (0) Hivatkozások (0)

Még nincsenek hozzászólások.


Szólj hozzá Te is!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Férfiak Lapja

Kedves olvasó, ez itt a Férfiak Lapja. Leginkább férfiaknak szól, de nem csak. Igyekszünk olyan témákat keresni, ami érdekli a ma férfiait, és hasznos is a számukra. Hatalom, pénz, szex. Hogy a sztereotípiákkal kezdjem. De család, hit, és érzések is. Férfihobbik. Feminizmus és antifeminizmus. Nők, ahogyan ők látják magukat. Nők, ahogy mi látjuk őket. Erő, szabadon és vadul – mégis mederbe terelve, és szükségtelenül nem ártón. Nagyon fontos, hogy a lap amatőr. Szeretnénk élvezni, amit csinálunk, és szerzőink legtöbbje egyelőre a levélírásban profi. De lelkesek, és tenni akarnak ebben az értékvesztett világban. Hiszünk a karizma erejében, abban, ami belülről jön, őszintén, hittel. Kell a tudatosság, a szervezettség, és igen: némi profizmus is. Mi igyekezni fogunk.