Toplak Zoltán

Néhány gondolat a lányok neveléséhez

Toplak Zoltán - 2014-07-23 09:31 - 0 hozzászólás
illusztráció

illusztráció

3 lányos apa vagyok, 25 és 19 év közötti lányokkal megáldva. Ez 47 évesen nem „szokványos” felállás.

Tekintettel arra, hogy sikerült jó tapasztalatlanul belevágni az élet és a lányos apaság sűrűjébe – túl egy váláson és az ezzel kapcsolatos traumákon – a kérdéskörnek – lányok nevelése – van egy fajsúlyos második dimenziója: tudniillik a lányok által „megkapható” apává ill. férfivá nevelés.

Ebben a kettős dimenzióban mozognék.

A válás, de már az előtte lévő hosszú sivatagi menetelés – amelyben nem tudtam már úgy figyelni rájuk, ahogy szerettem és nekik is jó lett volna – abban a tapasztalatban részesítette őket, amelyet a lélektan „távoli apa”-ság-nak hív. Azonban az a tény, hogy mégsem lettem „felszívódó” apa, amely „eltűnik hirtelen, mint erdőben a vadnyom”, talán arra is rámutathatott, hogy az Apa, ha távol is van, létezik, és a távolból, nagyon kevés eszközzel, sebzetten is gondoskodhatik. Legalábbis küzdve-küzd és bízva-bízik.

Ha neveltem valamit a lányaimon, akkor legtöbbet az eleséseimen, melléfogásaimon túl, a felkeléseimmel, a  „beépített” útvonal újratervezéssel és újranavigálással, az Élet iterációval való felfedezhetőségének megmutatásával sikerült. Talán legtöbbet a férfikönnyeimmel, amelyet néha nem tartottam vissza, nem szégyelltem előttük sem, és amivel néha talán nem magamat, hanem a valós veszteségeket és mulasztásaimat, gyengeségeimet sirattam.

Talán nem csak nekem, de nekik is nehéz, de talajra állító, szabadító felismerés, hogy a férfi 2. útja – túl a fölfedezett intimitáson – milyen nehéz és hosszú az alázatos, de céltudatos, a gyengéd, de határozott, integrált férfiassághoz. Néha olyan mint a Kármel útja, amely a végtelenségig vékonyodik, de aztán mégsem tűnik el valahogy csodálatosan.

Talán nemcsak nekem van szívbemarkoló tapasztalatom, de nekik is képük,fogalmuk arról, hogy férfivá/apává érni, sok munkás idő és tapasztalat dolga, és kölcsönös ön és egymás-nevelés férfiak és nők, házastársak (és házukat vesztett szülő-szövetségesek), apák és lányok részéről. Remélem, hogy nem (vagy legalább ellenállóan) esnek majd abba a kísértésbe, hogy „készen kapni” gondoljanak majd férfit, társat, gyermekeik apját.

Most pedig egyre hálásabb vagyok a kései gyümölcsökért, a bontakozó harmóniáért, kölcsönös tiszteletért, az egymásba elszenvedéssel vájt-vágyott és növekedő befogadás-konténereinkért. Óriási öröm a egyre jobban kimutatott hálájuk, az odaadásuk, amely már sokrétegű, felnőtt hála, másoknak is szóló el és befogadás – ígéret/üzenet egy jövendőbeli Jövendőbelinek a jövőbe.

Sursum cordis férfitársak – ha a fű kinőtt utánunk sincs veszve semmi a nap alatt!

 

Apicu

 


Címkék: , , , ,

A cikk megjelent a Mai család rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Interjú pecással - egy férfias szakmáról, egy egészségesen férfias életről
Pecás természetes módon férfias, a legjobb értelemben átlag magyar ember. (Értsd: nem középszerű, viszont a nagy többséghez hasonlóan ő is értékes.) V...
Bagdy Emőke a férfiakról és nőkről
Bagdy Emőke – klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa, 2010-től professor emeritus. A videófel...
Radikálfeminista (gondolatgombolyag férfiról és nőről, és arról, ami összefűzi őket)
„Férficinkosság”, „Nőerőszakolók”, „A férfi minden nőt szőke nőnek néz”, „A rejtett patriarchátus titkos szabályai” és egyéb vádakat hallunk, tett...
Lehet - e bántalmazó egy anya? (vendégcikk)
Eredeti cikk itt olvasható: az Apák az Igazságért közösség honlapján. Elkövethet-e a családon belüli erőszakot egy anya? Lehet-e ő egy bántalma...


[facebookall_comments]
Hozzászólások (0) Hivatkozások (0)

Még nincsenek hozzászólások.


Szólj hozzá Te is!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Férfiak Lapja

Kedves olvasó, ez itt a Férfiak Lapja. Leginkább férfiaknak szól, de nem csak. Igyekszünk olyan témákat keresni, ami érdekli a ma férfiait, és hasznos is a számukra. Hatalom, pénz, szex. Hogy a sztereotípiákkal kezdjem. De család, hit, és érzések is. Férfihobbik. Feminizmus és antifeminizmus. Nők, ahogyan ők látják magukat. Nők, ahogy mi látjuk őket. Erő, szabadon és vadul – mégis mederbe terelve, és szükségtelenül nem ártón. Nagyon fontos, hogy a lap amatőr. Szeretnénk élvezni, amit csinálunk, és szerzőink legtöbbje egyelőre a levélírásban profi. De lelkesek, és tenni akarnak ebben az értékvesztett világban. Hiszünk a karizma erejében, abban, ami belülről jön, őszintén, hittel. Kell a tudatosság, a szervezettség, és igen: némi profizmus is. Mi igyekezni fogunk.