Kérdések egy bécsi kiállítás reklámja kapcsán

Kedves Olvasó, ez a cikk ismét alkalmas szexuális izgalom keltésére. Ismered a szabályokat: vagy legyen elérhető szükség esetére a partnered (lehetőleg házastársad – csajok, ez most főleg nektek szól, meg kedves homik, nektek is ;-) ), vagy javaslom a böjtöt, sportot, örömöt okozó dolgokról való lemondást egy ideig. Séta, friss levegő, ima, ilyenek. Ha szükségesnek tartod, mert ezt tudnod neked kell. Állítólag felnőtt ember vagy, vagy ha nem, kérdezd meg aput, anyut, majd jól leb…sz, miért olvasol ilyeneket a neten. (És igaza is lenne!)

 

Bal felső sarok, a cím: "meztelen férfiak"

Bal felső sarok, a cím: „meztelen férfiak”

Nagyon szeretem Bécset, csodálatos város, csodálatos emberekkel. Még rossz tapasztalatom nem volt itt. Ugyanakkor jártomban-keltemben ebbe a plakátba botlottam. És nem hiszem, hogy ez a kép elsősorban a gyerekekre veszélyes. Persze bizonyos életkor felett már az, úgy tíz – tizenkét éves kortól. De inkább a kamaszokra és ránk, felnőttekre gond a plakát tartalma.

Ne tegyünk úgy, mintha nem lenne egy erősen érzéki természetünk (tisztelet a kivételnek), amit izgatni veszélyesnek tartok. A kamaszokat korai szexbe, és maszturbációba, a felnőtteket pedig (hiszen nincsen mindig állandó partnerünk, vagy van, de nem működik a szexuális életünk érzelmi távolság, menstruáció stb. miatt) házasságtörésbe és maszturbációba vezetheti.

Jobb felső sarok - helyszín: Leopold múzeum

Jobb felső sarok – helyszín: Leopold múzeum

Konkrétan mi a gondom? A leplezetlenség. Ha mindhárom férfi nemi szerve előtt ott lenne a piros négyzet, nekem elmenne a kép. Oké, feszegeti a korlátokat, de XXI. század, már hozzászoktunk, menjen. És épp ez a gondom, már megint túl kell lépni egy korláton, hogy izgalmasat, figyelemfelkeltőt mutassunk. De meddig? Hol a határ? Míg kéjgyilkosságot fognak ábrázolni a plakátok? Vagy ugyanezt élőben, meghirdetett alkalmakkor? Esetleg tömeges méretekben? És nem bulvármagazin, nem kereskedelmi tv adó, nem multinacionális cég teszi ezt, hanem a kultúra védőbástyája, egy neves és rangos múzeum. Ha a négyzetek ott lennének, nekem az is elmenne, ha kisebb betűkkel alulra odaírnák: a múzeumban a négyzetek nincsenek a képeken. Mert a képek különben ízlésesek, ha úgy tetszik, kulturáltak.  Hiszen az emberi test szép, még ha éppen a férfi testéről van is szó. Nemde a Teremtőjét dicsőíti?

Bal alsó sarok

Bal alsó sarok

Miért megy el a múzeumban, ami az utcán nem? Mert ott vannak korlátok, aki odamegy, számít rá, mi várja, fel tud készülni arra. Elő lehet írni, hogy kiskorúak csak felnőtt kísérettel vegyenek részt a kiállításon (aki ugye személyes tapasztalatból el tudja igazítani a vele lévő gyermeket vagy kamaszt, mit is lát, és a látványból eredő asszociációkra is tud reagálni. Kell hozzá bátorság, őszinteség és bölcsesség (mert például konkrét szexuális élményeket azért nem kell elmesélni.) De így már fontos és hasznos, és nem csak izgalmas – vagy éppen felkavaró – lehet az élmény. Nevelés lehet, a legjobb értelemben. Persze, meglehet, jobb, ha a felnőtt kísérő először egyedül megy el, szembenéz a saját élményeivel, asszociációival, megválaszolja a saját kérdéseit, és ezután vállalkozik a fiatalabbak vezetésére.)

;-)

Zoli

Jobb alsó sarok -miért pont az övét takarják el? Olyan pici?

Jobb alsó sarok -miért pont az övét takarják el? Olyan pici?

1 thought on “Kérdések egy bécsi kiállítás reklámja kapcsán

  1. Toplak Zoltán Szerző

    Pár évvel ezelőtt olyan plakátot láttam, ugyanitt, ugyanebben az utcában, amin egy jó alakú, szexi ruhát viselő hölgy a bugyiját tolja le, háttal a nézőnek. Konkrétan combig lenn van a ruhadarab, és a lábak közt sokat sejtető sötétség utal rá, mit is nem látunk valójában. (Rögtön fel is hívtam az asszonyt, hogy na, anyjuk, ha ezt látnád!) Nekem az is elment. (Na persze, férfi vagyok ;-) ) Egyrészt: ritkán lehet ilyent látni az utcán, ha túl sok lenne, szintén nem lenne jó, másrészt csak sejtetett. De ha az a kép nem csak sejtet, hanem nyíltan megmutat, szintén nem ment volna el nekem. Túl nyílt, túl izgalmas, túlságosan kezelhetetlen. Miért jó az, ha tömény kéjvággyal megyek tovább az utcán, pl. a munkahelyemre? Ahol nekem elvben a munkámra kéne figyelnem, és nem a kolléganőket vetkőztetni a képzeletemben! És mi van, ha nincs jó párkapcsolatom, és ennek ellenére naponta a plakát előtt kell elmennem?

    Másik plakát élményem (nyugi, ez nem szexuális) egy szépen megrajzolt, valószínű női arc, melynek szarvai voltak, a testéből valami gallér nőtt ki, de redőzött volt, mint a vastagbél, az arcán koponya és sikoltó emberfej látszott. A szeme lehunyva. Álomképekről szóló kiállítást vagy előadást reklámozott hónapokon át 2011 tavaszán Bécsben. Szép és borzalmas egyszerre. Itt viszont a gyerekeket féltem. Nekem is meg kellett küzdenem az élménnyel (jó, én félig gyerek vagyok J) de egy kiskorú még megfogalmazni sem tudja, mit érez, csak hat rá az élmény, és valószínű intenzíven. Ugye a képek, hangok, illatok a logikus gondolkodást megkerülve hatnak, és rögtön mélyebb szinten. Szerintem lehetnének kicsit tudatosabbak az alkotó emberek. Bár talán a visszajelzés hiányzik nekik, hogy megismerjék, mit is értek el alkotásaikkal. Csak ehhez nekünk meg is kéne tudnunk fogalmazni, aztán pedig közölni. Bátran és őszintén.

Vélemény, hozzászólás?