Gyúrunk, vazze!

Toldi Zsuzsi

Toldi Zsuzsanna,aki szépen mutatja a határt.

.A hölgyeket szeretném óvni elsősorban, de a mai kor edzés-szenvedélyében a férfiak is érintve vannak. A mértékletes sportolás híve vagyok. Elvem,hogy: ANNYIT VÁLLALJUNK, AMENNYIT TELJESÍTENI TUDUNK HOSSZÚ TÁVON IS!

(Nekem ez heti 2km futás, heti 2x fél óra úszás – ami a gerincnek is jó, heti 2 torna és napi 120 hasizomgyakorlat.) A férfiak panaszkodnak, hogy a hölgyek annyira szeretnének önállóak, erősek lenni; feszes, kemény izmokkal, hogy túlformálják magukat. Előre bocsájtom, hogy A KÉPEKEN ÁLTALÁBAN A GYÚRÓSOK MEGFESZÍTIK AZ IZMAIKAT. Nap közben nincsenek azok ennyire kirajzolódva. Érthető: ha annyit dolgoznak érte, akkor látszódjon is. A megfeszített izmokat ábrázoló képekre több férfi is azt mondja: inkább a lágyabb, nőiesebb testet szeretné látni.

A testépítés nem olcsó: a bérlet, a személyedző költséges, az utazás is, a ráfordított idő is tetemes lehet. Heti 1-2-3 alkalom. Aztán kialakulhat a függés, a kényszeresség. Rombolódik a személyiség. Vagyis rossz a közérzet, ha kimarad valamiért egy- egy alkalom. Kizárólagos örömforrássá válhat, stressz esetén rögtön a súlyzóhoz nyúl az illető. Sokan szereket is szedni kezdenek, hogy az eredmény gyorsabban látszódjon. Ez is költséges dolog, és gyakran veszélyes is. Az étkezés is átalakul, hogy a vékonyodás, szálkásodás mutatkozzon. A nők melle az izmosodás,fogyás miatt jelentéktelen méretűre zsugorodhat. Holott itt különböznek leglátványosabban testileg a férfiaktól, nőiességük örök szimbóluma!

Sokan ha tehetik, implantátumot kérnek emiatt. Ami szintén igen költséges – és művi. A férfiak szerhasználatának gyakori mellékhatása a potencia csökkenése. Hangsúlyozom: csak a mozgás és a testépítés túlzásait helytelenítem! Hiszen a mozgás fontos. Ettől sokkal rosszabb szenvedélyek is hatalmukba keríthetik az embert: ital, drog, vásárlás, játék…

Lenyűgöző, de vágyat keltő egy ilyen női comb?

Lenyűgöző, de vágyat keltő egy ilyen női comb?

„ID”-ről szólt az egyik előadás a pszinapszison, Uram Dórától. (Izomdizmorfia, Idiótizmus, Atletika nervosa). Az „Izomagy” kifejezést is gyakran használják a túlságosan kigyúrtakra. Ez is függőség: a testedzéstől. Amikor is fél az alanya, hogy veszít az izmai tömegéből. Klinikai segítséget igényel. Feladja a szociális kapcsolatait, visszahúzódik. Sokat foglalkozik a testével, evéssel. (Pl. 5-nél is többször naponta). Szorong, stresszt él át. Sok időt, pénzt fordít izomformálásra, tablettákra. Szerhasználó. Megvonási tünetei vannak, (idegesség, beszűkült gondolkodás, a hiányra tud csak figyelni, különböző testi tünetek) ha nem jut hozzá. (Obszesszív/Kényszergondolkodó, hiszen nem reális, hogy ez a dolog ennyire magas fontossággal bírjon /kompulzív./ Saját test-ellenőrzés történik, és túl sokszor. Szorong, nárcisztikus, nem tudja cimkézni (felismerni) az érzéseit, nem tudja minek tulajdonítani, mi okozza azokat. Csúfolódás szokott lenni az elindító ok, és emiatti alacsony önértékelés. Reméli, hogy így majd elkerüli a leszólást, lenézést, és növekszik az önbecsülése. Elégedetlen a külalakjával azonban így is, vélhetően, mert a titokban várt elismerés elmarad (nem egy dícsérős, elismerős nemzet ma még a miénk.) Így elzárkózik.

A teljesítménye ott van, a nőiessége meg oda.

A teljesítmény ott van, a nőies kar sajnos oda.

Okokként említeném a világunkra jellemző teljesítmény kényszert. Sokan mindenáron különbet, nagyobbat akarunk alkotni a többieknél; ha egyszerűen „beolvadunk” közéjük, nem érezzük eléggé egyéniségnek magunkat. Holott azok vagyunk. A gond nem is többiek felülmúlása iránti igény, hanem ha a velük való emberi kapcsolataink fontosságáról elfeledkezünk, vagy egyéb feladataink terhére testépítünk. (Mint a novellában az anya, melyet Havas Judit írt Hotel Havanna című könyvében. Miközben az anya diadalt aratni megy, egy versenye, érzelmileg elhanyagolt lánya csaknem lesavazza őt. A felgyűlt harag jelképe? A novellában a gyerek megkönyörül anyján.)

Vajon mennyire oka a feminizmus a képeken látható férfiasabb testű nők létrejöttének? Hiszen folytonosan a férfiakkal való versengésre ösztönzi a nőket, és az igazi, valódi női értékeket édeskevésre tartja. Mint sajnos világunk nagy része tőlük függetlenül is. Mert nem látványos, nem grandiózus. Viszont mindent áthat, és egyben tart, előresegít és elsimít.

És Új Élet a NŐ méhében keletkezik!

 

Kati

 

 

:-)

:-)

Vélemény, hozzászólás?