A női hatalom

 

„Schell Judit: egy nő, akiről elhiszem, hogy tiszta”

„Schell Judit: egy nő, akiről elhiszem, hogy tiszta lelkű”

A Biblia azt írja, a nő engedelmességgel tartozik a férjének. Ugyan egyházam, a katolikus, ezt nem így látja, de azért én szeretnék két példát hozni, hogy volt ám akkor is (patriarchális zsidóság idejében) családon belüli női hatalom, csak erről a Biblia nem ír! Szerintem a példák önmagukat magyarázzák, nem kell majd különösebben alátámasztanom sem tudományos, sem biblikus érvekkel.

A) Szent József hazaér a munkából. Köhög és bágyadtan ül az asztalnál. Mária a homlokára teszi a kezét, aztán „beindul”.

– József, neked lángol a homlokod. Főzöm a teát, aztán forró fürdőt veszel, utána ágy. Jézust én elrendezem, holnap pedig ha jobban leszel, elmész a többiekhez, és megmondod, hogy itthon maradsz. Ha nem leszel jobban, én teszem ugyanezt. Ha délután jól vagy, megcsinálhatnád Jézusnak azt a kis asztalt, amit olyan régen ígértél, meg rendet rakhatnátok hátul az udvarban. Biztos Jézus is élvezni fogja.

És József mit csinál? (Ha esze van.) SZÓT FOGAD. Mert ez neki jó.

Ez volt az A) eset, amikor Mária önzetlen, a családjáért élő nő. Most nézzük meg a B) esetet, amikor magára gondol. Ezt keményebb bevállalni, de az okos asszony ezt is megteszi. A végén leírom, miért.

B) József hazaér a munkából. Mária elé teszi az ételt, és leül vacsorázó férjével szemben. 

– József, arra gondoltam, holnap este átmennék Ruth-ékhoz. Régen láttam, meg állítólag a nővérének megszületett a kislánya, mesélne róla. Meglesztek Jézussal ketten, ugye? 

De mondhatja ezt is:

– József, Ruth azt mondta, fenn a hegyekben van egy szép hely, olajfák, egy forrás, és állítólag olyan sziklák, hogy egészen áthevíti őket a nap, jó rájuk ülni. Szeretnék veled elmenni oda. Olyan lenne, mint régen, amikor udvaroltál nekem. Akkor is sokat jártuk a környéket. No, mit szólsz?

Vajon mit szól ehhez József? Szerintem ezekre nagyon komoly okkal mondja, hogy nem. És meg is magyarázza, miért nem. És esetleg azt is megmondja, hogy ha most nem, akkor mikor igen.

MERT ALAPSZABÁLY: BOLDOGABB NŐ = BOLDOGABB CSALÁD.

(Az okos asszony ezért gondol a saját örömére is. Nem mindig másoktól várja, hogy örömet okozzanak neki. Persze szólni nekik is lehet. A férfiaknak és a gyerekeknek is meg kell szentelődniük, nem csak a nőknek. Beza, ez van fiúk-lányok!)

És egy értelmes férfi a fenti szabályt tudja. Ha pedig nem tudja, akkor megtanulja.

 

;-)

Zoli

Vélemény, hozzászólás?